اخبار

بمناسبت بسیج ملی کاهش مصرف نمک 1 دی ماه لغایت 15 بهمن ماه

بمناسبت بسیج ملی کاهش مصرف نمک 1 دی ماه لغایت 15 بهمن ماه
مصرف زیاد نمک سبب بروز بیماریهایی نظیر فشار خون ،سکته مغزی و سکته قلبی و بیماریهای قلبی عروقی ،پوکی استخوان وسرطان میگردد

اهمیت  کاهش مصرف نمک

   تعریف نمک:نمک نامی است عام که به کلروسدیم گفته میشود،کلروسدیم به صورت بلورهای سفید مکعبی شکل با دانه های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد.نمک طعام محصولی است متبلور ،شور مزه و بدون بو که عمدتا از کلرو سدیم تشکیل شده است .نمک به مقدار حدود 3-5 گرم در روز (نصف قاشق مرباخوری) مورد نیاز است.

مصرف نمک در ایران

ایران یکی از پرمصرف ترین کشورهاست که میانگین روزانه مصرف نمک مردمانش 2-3 برابر استاندارد جهانی است .

طبق نظر محققان میزان نمک در ایران حدود 10 تا 15 گرم در روز است که این میزان بسیار بیشتر از حد استاندارد مصرف نمک (5 گرم ) است.

سرانه مصرف نمک در یک سال توسط ایرانی ها ،شش کیلوگرم است،در حالی که در جهان سالانه سه کیلو نمک می خورند.

·         مصرف زیاد نمک از مهمترین عوامل فشارخون بالا است .

امروزه با توجه به شیوع بالای بیماریهای قلبی و عروقی و پرفشاری خون مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطر در بروز این بیماریها  شناخته شده است.

کاهش مصرف نمک تنها به بزرگسالان توصیه نمی شود .بلکه با توجه به این امر که ذائقه هر فرد از دوران کودکی شکل می گیرد ،تلاش خانواده در جهت ذائقه سازی سالم در کودکان از اهمیت بسزایی برخورداراست.

ذائقه کودکان را از اوایل زندگی به غذای کم نمک عادت دهید

به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند

·         در افرادی که در طول زندگی خود غذاهای شور و پر نمک مصرف کرده اند شانس افزایش فشارخون بیشتر است

بررسی های انجام شده مشخص کرده در صورتی که افراد تنها 3 گرم از مصرف روزانه نمک خود را کاهش دهند،حدود 50 درصد از بیماریهای قلبی عروقی کاهش خواهد یافت.

·         نمک یک مانع بزرگ برای داشتن اسکلت محکم!

حدود نیمی از زنان مسن تر از 45 سال و 90 درصد زنان مسن تر از 75 سال به بیماری پوکی استخوان مبتلا می شوند.

·         یکی از دلایل پوکی استخوان مصرف زیاد نمک است.

·         سرطان معده ارمغان مصرف زیاد نمک است که چهرمین سرطان رایج در جهان است.

برای کودکان حداکثر میزان توصیه شده برای مصرف نمک کمتر از سه گرم در روز است و بهتر است همین مقدار از نمک یددار تصفیه شده باشد.

ید یکی از مواد مغذی ضروری برای رشد و تکامل کوکان است به طوری که کمبود آن موجب کاهش بهره هوشی می شود.

توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک

·         غذای خانواده رو با نمک کم تهیه کنید

·         از گذاشتن نمکدان در سفره خودداری کنید

·         از سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند(نعناع،مرزه،ترخون،ریحان و.......)یا سیر، پیاز، لیمو ترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده کنید.

·         مصرف سوپ های اماده ،سس ها و محصولات فرآیند شده مثل فست فودها(پیتزا،همبرگر،سوسیسو کالباس و.....) را در برنامه غذایی کودکان به حداقل برسانید.

·         از غذاهای کنسرو شده مانند تن ماهی در برنامه غذایی روزانه کمتر استفاده کنید

·          مصرف انواع شور و ترشیهارا در برنامه غذایی روزانه کاهش دهید

·         از تنقلات شور ( فرآورده های غلات حجیم شده ، چیپس، چوب شور،و سایر تنقلات کم ارزش غذایی و شور)در برنامه غذایی استفاده نکنید

·         از پنیر و دوغ کم نمک در برنامه غذایی روزانه کودک استفاده کنید


۱۸ دی ۱۳۹۳ ۱۲:۳۵

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید